Google+ Followers

sobota, 14 stycznia 2017

Chleb bezglutenowy (wegański) - przepis

Rok temu prezentowałam mój pierwszy chleb bezglutenowy upieczony w automacie, przy tej okazji umieściłam też krótki wpis o glutenie, czyli białku zawartym w zbożach, można poczytać tutaj.
Znaleziony przepis w internecie był smaczny, ale nie do końca pasowała mi gryka i kukurydza.
Kwestia smaku, nie przepadam szczególnie za smakiem gryki, a i kukurydza dawała specyficzny posmak.
Zaczęłam więc kombinować, wertować przepisy w internecie, przerabiać je, studiować składniki mieszanek do chlebów bezglutenowych do tego momentu kiedy po wielu nieudanych próbach, powstał wreszcie mój chlebek :D.
Bezglutenowe chleby nie są jakoś skomplikowane w swych przepisach, jednak trzeba uważać z dozowaniem poszczególnych rodzajów mąk, dla przykładu mąka ziemniaczana jest bardzo drobna, za to owsiana dość ciężka, tych cięższych nie można dawać w przewadze, chleb będzie wtedy jeszcze bardzie "zbity". Jak wiadomo, chleby bezglutenowe nie rosną tak "na puszysto" jak typowo pszenne, więc nie ma się co denerwować jeśli nasz chleb będzie nieco niższy niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni :).
Czas na przepis:
SKŁADNIKI
  • 350 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 2 łyżki (czubate) siemienia lnianego (zmielonego) 
  • 1 łyżka stołowa (płaska) soli - (używam różowej Himalajskiej)
  • 1 łyżka cukru (czubata) - (używam cukru trzcinowego, nierafinowanego)
  • 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
  • 600 ml wody (lekko ciepłej)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g lub 8 g)
  • opcjonalnie 1/2 szklanki (250 ml) nasion (pestki dyni lub słonecznik lub suszona cebula itd. można dodać zioła np. bazylię) 
Przygotowanie w automacie do wypieku chleba:
  1. W misce mieszamy składniki suche: 3 rodzaje mąk, sól i cukier
  2. Do formy piekarniczej kolejno dodajemy, na początek mokre składniki, a potem suche, tj: ciepłą wodę, olej, mieszankę suchych składników, drożdże i na koniec dodatki smakowe (opcjonalnie)
  3. Pieczemy chleb, wybierając program "Chleb bezglutenowy"


Przygotowanie w piekarniku
  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: 3 rodzaje mąk, sól, cukier i drożdże 
  2. Do suchych składników, powoli dodajemy wodę i olej, dokładnie mieszamy przez około 5 min
  3. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym miskę z ciastem i odkładamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zimą najlepszy jest grzejnik pokojowy, a po mojemu kaloryfer :D ) Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość około 2-krotnie
  4. Po upływie 30 min ciasto przekładamy do formy do pieczenia (keksówka 28 cm x  10 cm wyłożona papierem do pieczenia) i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 min.
  5. W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C, do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 50 min
  6. Po upieczeniu, chleb wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego 🍞😀

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.

wtorek, 3 stycznia 2017

W nowym roku 2017 :)

Drodzy czytelnicy, to mój pierwszy wpis w roku 2017, a zatem w tym nowym roku życzę, aby niczego Wam nie brakowało, abyście przede wszystkim byli zdrowi i szczęśliwi, a reszta przyjdzie sama :) Oczywiście Koralikomaniacy niechaj opływają w różnorodne cudeńka do tworzenia biżuterii i kreują dzieła jedno, za drugim :)
Ostatnio nie miałam czasu na koralikowanie, ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie to się zmieni.
Ostatnią, dokończoną pracę, prezentuję teraz :), wykonaną wg. poradnika Sidonia's handmade jewelry.


Kolczyki (przód)


Wisior (przód)


Komplet wisior i kolczyki (przód)


Komplet wisior i kolczyki (tył)

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.