Google+ Followers

piątek, 10 marca 2017

Bananowiec vege ( bezglutenowy ) - przepis

Jak zaczynałam pisać tego bloga, nadałam mu podtytuł "Twórczo i Rozmaicie", teraz chyba wiem dlaczego, bo plecionki koralikowe mieszają się z przepisami kulinarnymi :D.
Jakby nie patrzeć i to i to, jest przejawem szeroko pojmowanej twórczości Handmade :).
Bla... bla.... zostawiamy na boku i w tej chwili "...zapodaję..." ;) przepis na pyszne ciasto bananowe z gorzką czekoladą :P.


SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki* mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kartoflanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ewentualnie biały)
  • 100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe, ryżowe itp)
  • 100 ml oleju (z pestek winogron lub słonecznikowy)
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 banana (duże) lub 3 małe
  • 1/2 szklanka wiórków kokosowych*                                          
  • 1/2 szklanka gorzkiej czekolady min 70% (krojona w drobną kostkę)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka stołowa (płaska) siemienia lnianego (mielonego)
 Przygotowanie:

  1. W misce, mieszamy olej z cukrem, tak zwyczajnie łyżką (jak przyjdzie komuś ochota na użycie miksera, to nie widzę przeszkód :D )
  2. Do miski dodajemy mleko roślinne, 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia, siemię lniane i sól, wszystko razem dokładnie mieszamy.
  3. Obrane banany rozgniatamy widelcem na "papkę" i dodajemy do miski, w której mamy już wymieszane prawie wszystkie składniki.
  4. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe oraz pokrojoną w kawałki (rozdrobnioną) gorzką czekoladę*, wszystko razem mieszamy.
  5. Do formy (keksówki) o wymiarach 24 cm x 11 cm, wyłożonej papierem piekarniczym,  przekładamy masę na ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 50 min.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, potem pozostaje już tylko degustacja :D.
Ze względu na to, że ciasto jest bezglutenowe, należy je kroić dość ostrożnie, ponieważ nie jest tak zwarte jak np z mąki pszennej.


* szklanka = 250 ml
* szklanka dodatków smakowych może być dowolna (jabłka, gorzka czekolada, wiórki kokosowe, nasiona dyni, rodzynki, orzechy itp.)
                                                                 SMACZNEGO 🍰😃

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i za komentarze.

4 komentarze:

  1. O jakie pyszności, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń